Menu:

Plus500

Passieve cashflow genereren met een website

Maak een website over je hobby of een ander onderwerp dat jou interesseert, het populaire van je hobby je werk maken. Op de website(s) kun je advertenties plaatsen. Dan heb je dus een inkomen. Let op in de meeste gevallen is dit (extra) inkomen, zoals loon, een geen passieve cashflow. Om de website interessant te houden zullen je deze actueel moeten houden. Websites die niet worden geactualiseerd zijn niet interessant voor een bezoeker en dus ook niet voor een adverteerder. Actualiseren is in dit geval werken... zou je het actualiseren uitbesteden, dan is de winst die je over houdt wel passief inkomen.

Bovenstaande geldt ook voor een weblog. Schrijven is in dat geval werken. Het lijkt misschien passief inkomen, zie ook e-books schrijven, maar is het niet. Huur je een schrijver, die voor jou blogt, dan heb je eventueel wel passief inkomen.

Hoe moet het dan wel? Startpagina is een bijna triviaal voorbeeld. De oprichter, liet andere mensen dochterpagina's aanmaken en beheren. Deze mensen deden dat zelf gratis. Andere mensen deden het werk, dus passief inkomen.

Bedenk iets 'unieks' HeelCool.nl.

Communities en social media tools, hebben gebruikers. Gebruikers zijn weer interessant voor adverteerders. De gebruikers doen het werk en er wordt dus passieve inkomen gegenereert. Voorbeelden: hyves.nl, Twitter en KinderChat.Via degelijke toepassingen / websites worden ook profielen opgebouwd. Dergelijke profielen zijn voor adverteerders extra interessant. Zo kan men bijvoorbeeld campagnes opzetten voor een bepaalde doelgroep.
Ook zorgen de gebruikers vaak voor unieke content (usergenerated content). Inkomsten uit usergenerated content zijn ook passief. Ook bijvoorbeeld fora (http://www.vrouwenforum.be/) of reviewsites (http://www.babykeur.nl/) leveren usergenerated content.

Naast een website met usergenerated content, kan ook een website het automatisch gegenereerde content een passief inkomen opleveren. Via rss kun je vaak actuele content verzamelen, zie bijvoorbeeld RSSHeadlines. Veel webshops die aan affiliate marketing doen, bieden 'ruwe' data van hun producten aan via bijvoorbeeld xml. Met dergelijk xml-feeds kan een website met steeds actuele content gebouwd worden. Zie bijvoorbeeld http://www.bladenpagina.nl/. Vaak is deze data zo algemeen beschikbaar, dat het moeilijk is om hier nog bezoekers heen te 'lokken'. Oplossing voor dit laatste probleem is bijvoorbeeld het verrijken van de data.

Bovenstaande zaken vragen vaak een relatief hoge financiële investering en / of technische kennis. Wil je toch proberen passief inkomen te generen uit een 'eenvoudige' website. Zoek dan een niche en richt je qua inspanningen op de opbrengst per bezoeker. Gezien de niche zul je niet zoveel bezoekers aantrekken, de bezoekers die wel op jouw website komen, waren gericht op zoek en zullen dus eerder een aankoop doen. Ook kunnen deze bezoekers makkelijker geprofileerd worden, wat weer interessant is voor eventuele adverteerders.Voorbeelden van dergelijke websites zijn: http://www.ingetrokkentepels.nl/ en http://www.voedingsbeha.nl/.
Minder geschikt zijn website met een actueel onderwerp, zoals http://www.varkensgriepvirus.nl/ een betere keus in die richting is bijvoorbeeld http://www.buikgriep.be/

Websites met een generiek onderwerp vragen vaak een eenmalige investering en kunnen vervolgens vaak jarenlang passieve cashflow genereren. Voorbeelden zijn http://www.spechten.be/ of http://www.deeltjesversneller.nl/. Overigens dan je belangrijkste vraag, zul je ooit het break-even punt bereiken, voordat je toch weer moet investeren. Zo'n investering kan dan bijvoorbeeld een meer eigentijdse layout zijn. Voor een dergelijke website heb je te maken met initiële kosten, zoals software (c.m.s.), ontwerp / layout en de content. Naast de initiële kosten heb je ook nog te maken met periodieke kosten zoals webhosting en domeinnaamregistratie.

Inkomsten van je website kun je natuurlijk halen uit affiliate marketing. Advertenties (betaalt per klik) kun je verkrijgen via Google Adsense of bijvoorbeeld Totalwebvertising.com.

Wie zelf geen website wil maken, maar toch iets te vertellen / schrijven heeft kan eens een kijkje nemen bij InfoNU. Op deze website kun je informatieve artikelen plaatsen. In ruil voor het plaatsen ontvang je 50% van de advertentieinkomsten, van jouw artikel. Kies je onderwerpen die niet of nauwelijks aan de actualiteit onderhevig zijn, dan kun je dus met een kleine investering (het schrijven) een passief inkomen opbouwen. InfoNu biedt overigens ook een percentage van de inkomsten van door jou aangebrachte nieuwe leden (schrijvers) aan. Ook dat is natuurlijk een passieve inkomstenbron.

Welke manier je uiteindelijk ook kiest, het slagen van je project staat of valt bij het verwerven van bezoekers en gebruikers. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het nagenoeg onmogelijk geworden dat goed te doen zonder zoekmachineoptimalisatie (s.e.o.). Link building is een steeds belangrijker onderdeel van s.e.o. Zoekmachineoptimalisatie vraagt om een hoop technische en vakkennis. Dit is de reden dat dit ook vaak wordt uitbesteed. Zie bijvoorbeeld Backlinks kopen en Lease Je Linkbouwer.

De rol van social media wordt hierin ook steeds groter. Mensen sturen informatie door naar hun eigen sociale netwerk. Wordt informatie over website door verzonden dan kan dit zelfs leiden tot een zgn. viral lift. Bij een 'viral lift' bereik je via via (veel) mensen die je anders niet had kunnen bereiken. Een website als AddThis kan je hier prima mee helpen.

+